Sotong Tumis Bersantan.
Bahan-bahan
Sotong potong 1 inci/sekor2
Bawang merah blend
Bawang putih blend
Halia blend
Serai dititik (optional)
Ketumbar (optional)
Cili giling
Santan
Minyak masak
Garam
Gula
Serbuk perasa
Serbuk pati ayam/secukup rasa
Air
(sukatan macam biasa kena pandai2 sendiri bergantung kpd saiz hidangan. Saya mcm biasa main campak2 macam hebat ajer, heheh)
Cara masak
1. Panaskan kuali & panaskan minyak.
2. Masukkan bawang blend. Tumis sampai kekuningan/garing/terbit minyak. Masukkan serai & ketumbar, kacau2 kejap, baru masukkan cili giling. (ini kali saya masukkan sikit aje cilinya sebab ada budak)
3. Perasakan dgn garam, gula sebagainya tu secukupnya. Jangan taruk banyak sangat garam, sbb cik sotong sedia ada rasa asin dah sket. Nanti kalau rasa kurang baru tambah lagi. Kemudian masukkan air & tumiskan sampai terbit minyak lagi sekali. Kemudian baru masukkan sotong.
4. Kalau nk kering tak perlu tambah air, tapi ini kali saya nk berkuah sikit, so saya masukkan sikit air sekali dgn santan. (santan pun saya masukkan sikit saja, sbb lemak sangat tak sedap jugak,sekadar nk buat kaler maroon soft aje..lelemak sket)
5. Masakle sampai terbit minyak jugak, sbb tadi bubuh santan kan , kang kembong pulak..lagipun, masa ni sotong dah betul2 hempuk, senang budak kicik nk mamam.
Apa lagi? Mamam lerr..heheh..
Salam,
ReplyDeleteTerima kasih untuk resepi ye sis. Alhamdulillah...dapat jugak berbuka dengan sambal sotong hari ni...