Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong, Shah Alam

Saje nk review struktur & material masjid ni sbb dengarnya kos pembinaan cecah lebih RM20mil..hihihi..

Ini actually Longkang kat sisi dewan solat utama masjid. Ada ruang lapang saya bayangkan sesuai kalau sesape nk baca2 kitab, mengaji dalam suasana yang lebih open air. Jaringan lubang longkang dicover dgn batu hiasan..saya agak utk elakkan sampah masuk & ganggu aliran air. Nanti senang maintain kan? Brilliant. Jgn ambik batunya buat main seremban ye kanak2..Besau sgt tuh..xsesuai kot buat main seremban.. 

Malah boleh elak bau yang kurang enak menerawang menghiasi ruang..agaknyalah..memandai aje..heheh

Ruang solat muslimah belah atas, ada eskalator tp sebelah sana. So, kalau menapak direct dari entrance, kena mendaki sket. Saya xsnap tangga sbb material tangga saya consider as biasa saja. Tipikal tiles utk tangga. Nothing extra comfy/extra ordinary. Sebab tiles tangga tu kalau tukang basuh/lap pakai sabun & xbilas sebersih-bersihnya..memam ah-kan lincin tangga itu..hihihi..takpe..ade wooden rail utk berpegang ye.. :)

 Ini ruang wudhuk muslimah. Pili? Yaa..pili..bagus kalau semua masjid/surau guna pili macam ni..bukan design dia, tp water flow dia yang bagus. Airnya tak laju, tak slow..sedang2 saja..jimat & rapi la air yang keluar, takdelah terpercik..sbb ada sstgh oram tu dia memam xtahu kot nak slow kan paip masa berwudhuk sampai berdesing telinga kita..hihihi..membazir air..dosa kan..

Ini longkang aliran air wudhuk, bertutup, very nice, sbb kita dah tetua nih, kenkadan selalu gak terjerumus masa ambik wudhuk..masuk longkang..heheh..tuh dah ada jaring..selamat la kaki yg suka menjerumuskan diri mereka itu..plus dia ada lantai anti-slippery type, saya consider sbg safety precaution la..bagus kan? takdelah berlendir, linchin..cumanya takde ruang berbongkah2 utk berwudhuk sambil mendudukkan diri..utk org2 tua & kelainan upaya...xtahula kot ada kat bahagian lain sbb sy xjelajah abis pum..hihihi


Ruang utama solat, lelaki kat bawah..


Ini lantai keseluruhan ruang utama laluan masjid, dari entrance..nampak tak..kesat kan? memam xlinchin..i like :)



Chandelier dia saya suka..nampak eksotik kan? 

Overall interior masjid saya describe as less deco, tp memam cantik..less is more kan? Sangat selesa..




Ruang kat sebelah dewan solat utama..luas beb..si kechik nih, sempat tawaf seround sampai peluh2 ..heheh..

Duduk2..ngaji..baca kitab..diskus hal2 agama..heheh..

4 comments:

  1. Sangat mengujakan masjid ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cukup selesa, tp terlalu memenatkan bagi saya sebab terlalu besar..huhu..
      2 hari lepas saya ada singgah masjid baru Naza TTdi, dekat PKNS Sec. 13 Shah Alam tu, kebetulan iftar dekat restoran dekat2 situ..design seakan2..chandeliar, main concept..tp slightly smaller dr bukit jelutong ni..tapi saya suka sebab tak memenatkan..haha..

      Delete
  2. Hi. Any contact number for this masjid?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry just realised ur Q, you might ask the admin of it's Facebook Fanpage
      here's the link > https://www.facebook.com/MTAJBJ
      or the official website > http://mtaj.my/13/?page_id=155
      But seems to be last updated 2013..hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...