Daging Masak Kicap (Gulai Kicap)

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahukbar.

Permulaan pagi tahun baru Hijriah ini Allah s.w.t. merahmati kami dengan hujan berkat. Suasana aman & nyaman sekali.

Mudah-mudahan setiap hari mendatang sempena tahun ini kita semua sentiasa dirahmati & diberkati dengan rezeki yg berkat, amal yg soleh & akhlak serta akidah yg semakin baik.

Semoga kita semua bahagia, berjaya & terpelihara hidup di dunia & akhirat. InsyaAllah. Amin.

Sambutan tahun baru ni, rajin pulak saya nak kongsi salah satu resepi feberet saya, likely the whole family la kot..ehehe..


Terimalah....daging masak kicap a.ka. daging gulai kicap. :)

Bahan2.

kulit kayu manis
     
buah pelaga
bunga cengkih
bunga lawang
minyak utk menumis
tumbuk/blender/mayang halus
       bwg merah
       bwg putih
       halia
potong/belah kasar
       bwg besar
cili giling/cili boh
asam keping
kicap manis
kicap pekat (kalau mahu)
gula
garam
serbuk perasa (kalau mahu)
air

                                >>>amaun/sukatan sila anggar sbb sy mmg xtau, main campak hajerr..hehehe





Cara2nya

1. Panaskan periuk, masukkan minyak masak. Masukkan rempah kasar dahulu (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis,buah pelaga), sesudah harum, masukkan bwg merah, bwg putih & halia.


2. Sesudah garing, masukkan pula cili giling, tumis sampai masak cili tu. Masukkan gula, garam & serbuk perasa & biarkan seketika.





3. Kemudian baru masukkan daging yg sudah dihiris nipis, basuh, tos ke dalam periuk dan gaul. .




4. Masukkan asam keping, kicap manis & kicap pekat. Masukkan air secukupnya dan biarkan hingga daging empuk.





5. Bila daging sudah hampir masak/empuk, masukkan bawang besar yg sudah dibelah. Kemudian tutup api. Dah siap.









Selamat mencuba.
Resepi sama utk ayam. Cuma ikan aje lain sbb kena bubuh last skali ikan tu takot lunyai la kan? heheh

*sesetengah tu xsuka tumis, xmau guna minyak, pun takpe, lagi senang. Sekali harung aje semua, blender saja semua bahan2 kecuali rempah kasar lah, buh dalam periuk, taruk air. Reneh. Sekaligus dgn daging/ayam aje, tau gelegak/empuk dah siap...lebih sihat.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...