Special request.
Sorry, no preview available, YET. kekgi dah buat lagi baru snap cecantik post tang sini yea?
Bahan2
daging potong 1 cm (lagi tebal lagi lama reneh) > basuh, toskan
bwg merah >
bwg putih > tumbuk/blend
bwg kuning (if available) >
halia >
cili boh/cili giling (sy prefer rebus cili kering > blend)
asam gelugor (asam jawa pn ok kot)
gula
garam
mak aji (kalau mahu)
minyak utk menumis
>> mcm biasa juga, sukatan sila anggar saja, sbb saya main campak hajer..
Cara2
1. panaskan kuali, panaskan minyak, tumis bwg 2/3 jenis dgn halia sampai harum, kemudian masukkan cili boh/cili giling. tumis sekejap sampai cili & bwg tu garing sket.
2. kemudian masukkan daging, asam gelugor, gula, garam, aji& masukkan air secukupnya.
3. reneh sampai empuk, tambah air dari masa ke masa jika perlu. anggarkan kuantiti garam gula tu sbb nnti kalau terlebih manis xsedap pulak, cukup sekadar nk redakan rasa pedas cili sahaja. garam pun sama, masukkan secara berperingkat2 supaya bila tumisan kering nnti tdak terlebih masin pula.
4. kami sekeluarga prefer daging tumis yg sedikit pekat dgn cili boh & bawang, pedas, masin sederhana, manis tidak lebih hingga menghilangkan manis daging dan rasa masam2 sedikit efek asam gelugor mmg sangat masyukkk..
5. pastikan asam tu jenis yg kualiti sbb kebanyakan asam keping kering kat pasaran cuma rasa masam kelat bergetah, kalau ganti asam jawa pun guna yg masam sedap saja..asam extra adabi tu ok lah jugak..
Selamat mencuba & selamat menjamu selera.
: Bekalan piknik terbaek makan dgn nasi panas..huhuhu..even sesuai as bekal perjalanan jauh sbb tumis lama kan..tahan basi...
Sorry, no preview available, YET. kekgi dah buat lagi baru snap cecantik post tang sini yea?
Bahan2
daging potong 1 cm (lagi tebal lagi lama reneh) > basuh, toskan
bwg merah >
bwg putih > tumbuk/blend
bwg kuning (if available) >
halia >
cili boh/cili giling (sy prefer rebus cili kering > blend)
asam gelugor (asam jawa pn ok kot)
gula
garam
mak aji (kalau mahu)
minyak utk menumis
>> mcm biasa juga, sukatan sila anggar saja, sbb saya main campak hajer..
Cara2
1. panaskan kuali, panaskan minyak, tumis bwg 2/3 jenis dgn halia sampai harum, kemudian masukkan cili boh/cili giling. tumis sekejap sampai cili & bwg tu garing sket.
2. kemudian masukkan daging, asam gelugor, gula, garam, aji& masukkan air secukupnya.
3. reneh sampai empuk, tambah air dari masa ke masa jika perlu. anggarkan kuantiti garam gula tu sbb nnti kalau terlebih manis xsedap pulak, cukup sekadar nk redakan rasa pedas cili sahaja. garam pun sama, masukkan secara berperingkat2 supaya bila tumisan kering nnti tdak terlebih masin pula.
4. kami sekeluarga prefer daging tumis yg sedikit pekat dgn cili boh & bawang, pedas, masin sederhana, manis tidak lebih hingga menghilangkan manis daging dan rasa masam2 sedikit efek asam gelugor mmg sangat masyukkk..
5. pastikan asam tu jenis yg kualiti sbb kebanyakan asam keping kering kat pasaran cuma rasa masam kelat bergetah, kalau ganti asam jawa pun guna yg masam sedap saja..asam extra adabi tu ok lah jugak..
Selamat mencuba & selamat menjamu selera.
: Bekalan piknik terbaek makan dgn nasi panas..huhuhu..even sesuai as bekal perjalanan jauh sbb tumis lama kan..tahan basi...
No comments:
Post a Comment